بسمه تعالی
دانش سنتی که حاصل تجمع دانسته ها وتجربیات اقوام و جوامع کوچک و محلی در طی نسل هاست، مجموعه ارزشمندی است که برای رسیدن به توسعه پایدار ناگزیر به استفاده از آن هستیم. اخیراً همکاری پایاپای دانش سنتی و دانش نوین و آکادمیک برای پیشرفت همه جانبه انسان و تامین سلامت و رفاه وی مورد توجه دانشمندان، مدیران و برنامهریزان کشورها قرار گرفته است. به این منظور باید هم از علوم مدرن دانشگاهی و هم از دانش های بومی و سنتی استفاده نمود.
گیاهان که در قرآن کریم از آنها به عنوان موجودات کریم و سودمند (سوره لقمان آیه 10) و دارای بهجت و طراوت (سوره ق آیه 7) ذکر شده است، منبع بسیار غنی از ترکیبات با ارزش غذایی و دارویی هستند. اگر فقط متابولیتهای ثانویهای که گیاهان گلدار (که حدود 400 هزار گونه از آنها تابحال شناسایی شده است) تولید میکنند در نظر بگیریم، میلیونها ترکیب زیستی مفید توسط گیاهان تولید می شود. این ترکیبات در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارند.
بشر از هزاران سال قبل دانش سنتی خود در زمینه درمان بیماریها به کمک منابع طبیعی و گیاهان را رشد و توسعه داده و امروزه بیش از 50% از داروهای مورد استفاده در پزشکی مدرن مستقیماً از منابع طبیعی و گیاهی جداسازی شده است ( J. Nat. Prod. 2020, 83, 3, 770–803).
با توجه به رشد جمعیت و نیاز روزافزون به استفاده از این منابع خدادادی، به منظور دستیابی به توسعه پایدار لازم است از این منابع استفاده صحیح بشود و این منابع و دانش استفاده صحیح از آنها برای نسل های آینده نیز به یادگار گذاشته شود. از همین رو همایش ملی گیاهان دارویی، دانش سنتی و توسعه پایدار در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان و با همکاری انجمن علمی گیاهان دارویی برگزار خواهد شد. بدین وسیله از تمامی محققان، دانشمندان و علاقه مندان برای شرکت در این همایش دعوت بعمل می آید. امید است که با حضور و ارائه نتایج تحقیقات مرتبط گامی هرچند کوچک در راستای حفظ و معرفی گیاهان دارویی با توجه به دانش سنتی و تلفیق آن با دانش مدرن برداشته شود.
محمد مهدی یعقوبی
دبیر علمی کنفرانس